Een plekje waar de hulpverlener zich thuis voelt

Jardin Tropical bij het Projectcentrum
Reuzenlandschildpad nabij het projectcentrum
Het stil en verlaten strand van Satellite Atlantique
Weliswaar geen 'glamping' maar wel sfeervol overnachten op Satellite Atlantique

Particuliere hulp in Afrika vind je vooral op plekken waar toeristen komen. Want op plekken die fijn zijn voor de toerist, vindt ook de hulpverlener zijn draai. 

Kenia, Gambia, Zuid-Afrika en Ghana. In deze toeristisch goed gefaciliteerde landen vind je niet geheel toevallig de meeste hulpprojecten.

Zo bevindt maar liefst een kwart van alle Nederlandse particuliere organisaties actief in Afrika zich in Gambia, het Liechtenstein van het continent. 

Dan de Sahel. Lastige landen. Zwaar onderontwikkeld. Honger. Lange afstanden, slechte wegen. Op een enkele avonturier na geen toerist te bekennen. Op de dure diplomatenhotels in de hoofdstad na geen fatsoenlijk bed te vinden.

De particuliere hulpverlening is hier bijna nul. Wel zijn er enkele grotere organisaties, maar met gepaste tegenzin. Donoren rekenen deze organisaties af op resultaten en in landen waar de ontwikkeling al op gang is gebracht is het makkelijker scoren.

Mauritani√ę geldt als een lastig Sahel-land. Een land met grote verschillen in ontwikkeling. Het noorden, dat met kapitaal van het Arabisch schiereiland er nog redelijk mee door kan, versus het zuiden, waar niet alleen de hulpverlener maar ook de nationale regering haar handen van af heeft getrokken.

Wil je vrijwilligers mobiliseren om daar hulp te verlenen, dan moet je het verblijf daar veraangenamen.

Met het Projectcentrum moet dat wel lukken. Misschien niet voor de verwende toerist, maar de avontuurlijke idealist waar wij met dit project op mikken zal zich er uitstekend thuis voelen.

In het Projectcentrum zelf. Met een communicatiecaf√© voor contact met het thuisfront. Het restaurant en het overdekte terras, de jardin tropical die zich als een oase voor het projectcentrum zal uitstrekken, en het simpele maar toch verkoelende opzetzwembad van 10 bij 5 meter voor een potje watervolleybal. De mountainbikes voor een spannende fietstocht door een omgeving, waar apen, wrattenzwijnen, reuzenlandschildpadden, leguanen en honderden soorten tropische en overwinterende vogels de dienst uitmaken.

En in de weekeinden natuurlijk het verblijf aan de Satellite Atlantique. Een eenvoudig paviljoen in de duinen op 100 meter afstand van de vloedlijn van een absoluut toeristenvrij strand. Waar 's avonds verse vis van vissers uit een nabijgelegen dorp op de barbecue wordt gelegd en een ongedwongen logeerpartij in een nomadenkamp jaren mee kan als onderwerp voor de reeks sterke verhalen bij het kampvuur.