De plantage aan de Senegal-rivier
Irrigatiepompen bij de plantage
Een aardappelrooimachine, restant van een (mislukt) Soedanees-Irakees project om aardappelen te verbouwen in Rosso.
Andere Friezen zijn ons voor geweest, zo bleek tijdens een studiereis naar Rosso in 2010.

Een goed plan vraagt een goede voorbereiding

Sinds 2007 werken de Wageningse biotechnoloog Piet Schenkelaars en de Leeuwarder journalist Marius Dussel aan het plan. Ze riepen de hulp in van de zakenman Mohamed Salem uit Krommenie, een geboren Mauritaniër die al bijna zijn hele leven in Nederland woont. En later van agro-bedrijfskundige Michél Geuskens uit Zeist.

In 2009 en 2010 maakten Dussel en Salem enkele verkennende reizen naar Rosso. Ze spraken met boeren, ondernemers, wetenschappers en bestuurders over hun project.

Al deze partijen waren enthousiast en boden hun medewerking aan. Uit de gesprekken bleek dat Rosso en de rest van zuidwest Mauritanië nog een blinde vlek zijn op de kaart van internationale samenwerking.

Er is in het kader van een jumelage een vuilnisauto uit Frankrijk overgekomen. En het ziekenhuis bezit in het kader van diezelfde uitwisseling een nieuwe ambulance. 

In een heel grijs verleden heeft zelfs de Aga Khan zich met de stad bemoeid. En er gaan onbevestigde verhalen over een project met Friese koeien die evenwel niet bestand bleken tegen de hitte in Rosso.

Maar de situatie is zeker niet die van een aan hulp verslaafde stad waarvan de inwoners gewend zijn geld en goederen te ontvangen zonder enige vorm van tegenprestatie. 

En dat is mooi, want dat is zeker niet de wijze waarop het Rosso Millenniumproject de zaken wil gaan aanpakken. We gaan niet voor Sinterklaas spelen.

Uit de rapportage van deze reizen aangevuld met de uitkomsten van de 'Wageningse sessies' over de wijze van aanpak van het project verscheen in 2010 een visiedocument.

De Stichting Rosso Millenniumproject werd in 2011 opgericht. In november 2011 verleende de Belastingdienst de stichting het predicaat Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). 

Begin 2012 ontving de stichting een flinke gift van de NDC-mediagroep. Daarmee kon de beschikking over een 80 hectare groot terrein veilig worden gesteld.

De volgende stap was de bouw van een Projectcentrum. Een rally voor het goede doel onder de naam Tytsjerksteradiel - Timboektoe zou voor de financiën zorgen.

Helaas gooide de oorlog in Mali roet in het eten en moest de rally worden uitgesteld tot 2013. Niet naar het door oorlog verscheurde Mali maar naar stabielere landen als Senegal en Gambia.

De naam van de rally werd gewijzigd in Millenniumrally. Deze gaat op 19 oktober van start met tien teams afkomstig van Friese gemeentehuizen. Naar verwachting kan in februari begonnen worden met de bouw van het projectcentrum.

In april van dat jaar krijgt Rosso oriënterend bezoek van een delegatie Friese boeren. Na de regentijd, in oktober 2014, gaan de eerste pootaardappelen de grond in. Rond kerst wordt geoogst. Bekeken wordt of het mogelijk is nieuwe aardappelen uit Rosso rond de Kerstdagen in de Friese supers te koop aan te bieden.